top of page
  • Comissió de Litúrgia

Quaresma: fem camí cap a la Pasqua

Ens endinsem a la Quaresma, el temps que ens prepara per la Resurrecció de Crist. Des del Dimecres de Cendra fins el Dijous Sant, just abans de l’Eucaristia de la Cena del Senyor, el cicle litúrgic ens ofereix un temps generós per preparar la gran festa de la Pasqua. És un temps litúrgic dels anomenats “forts”, com l’Advent, el Nadal-Epifania, el Tridu Pasqual (dins la Setmana Santa) i la Pasqua.


El cicle es repeteix any darrere any, però aquí és on entra la nostra originalitat: hem d’aprendre a viure cadascun d’aquests temps forts com si fos únic i irrepetible.


D’aquí la importància de la litúrgia i la responsabilitat de tots aquells qui pretenem tenir-ne cura a fi de que aquests missatges us arribin al cor. Perquè si hem de “viure” els temps forts, en plenitud, tant personalment com en comunitat, hem d’aprofitar allò que la sagrada Litúrgia ens dona i compartir-ho. La “responsabilitat litúrgica” - en expressió del mestre liturgista, Josep Lligadas- , d’ajudar a endinsar-nos en el Misteri.EINES PER VIURE LA QUARESMA


Les lectures, aquest any, Cicle A, amb l’Evangeli de Sant Mateu. Intentem aprofundir-hi, fer-nos-les nostres. Intentem llegir-les abans d’assistir a l’Eucaristia per saber què ens diuen, què ens arriba, com ens colpeixen, en què ens identifiquem.


L’ambientació a l’església. Hem d’aconseguir que només entrar ens adonem que estem en un moment diferent, amb l’ajut dels signes, la creu en un lloc visible al presbiteri, l’austeritat en la ornamentació. Tot té un sentit, no és fa perquè sí, tot té una finalitat, també pedagògica. Ens ajuda a formar-nos plegats.


Els cants també ajuden, i molt, a endinsar-nos en el temps litúrgic. Durant la Quaresma no cantem el mateix que durant qualsevol altre temps. A la nostra comunitat tenim una gran sort: en sabem uns quants!. No obstant, igual que per l’Advent cantem un cant d’entrada, normalment sempre el mateix cada diumenge, també per la Quaresma fora bo de seguir en aquesta pràctica. El cant d’entrada és el que ens reuneix per començar la celebració i ens ajuda a entendre la unitat en el temps litúrgic que estem celebrant. Suprimim el cant final, en senyal d’austeritat, i també l'al·leluia i el Glòria, reservant-los per la Vetlla Pasqual, on l'Al·leluia solemne, precedit del Glòria, acompanyat del toc de campana, anuncien amb goig la resurrecció del Senyor


L’acte penitencial (Senyor tingueu pietat), també inclòs a la resposta de les pregàries dels fidels, on responem “Kyrie eleison”- la traducció al grec-, pren un caire més rellevant, precedit d’un silenci més llarg.


El sacerdot, així com els ornaments de l’altar, es revesteixen de color morat (signe penitencial).


Tant de bo aquests signes quaresmals ens ajudin, de forma individual i col·lectiva, a preparar-nos i convertir-nos, tot caminant plegats vers la gran festa de la Pasqua.


Beatriu FabónEntradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page