top of page
Xavier Moretó, rector

La fe és la llum que il·lumina la foscor

CAT Aquest és el lema que hem triat per aquest any. Certament, la fe és llum. Probablement heu fet l'experiència de conèixer una persona que té fe, una fe sòlida i fonamentada, i sentir-vos plens, descansats, en pau. D'alguna forma, il·luminats per aquella persona i la seva fe.


Recordo que fa uns anys vaig anar a portar la comunió a l'hospital a un malalt de càncer. S'estava morint. Aquell home tenia una gran fe. En un moment determinat em va dir: "vosaltres no sabeu el que esteu fent..." Es referia al do de l'eucaristia. Tenia raó. Ell, des de la seva malaltia, valorava molt més que jo el que anava a rebre.


Després vaig mirar al voltant i vaig veure que estava rodejat de gent i després, veient com volien sentir-lo, vaig pensar: qui visita a qui? La gent anava a veure'l per sentir-se il·luminada per ell. La seva fe els donava força.


Podem il·luminar amb la nostra fe.


Hi ha un moment de la Vetlla Pasqual que això queda expressat visualment. Quan al principi encenem les nostres petites candeles del ciri pasqual, amb l'església a les fosques, estem expressant la nostra fe, personal i comunitària. I quan abans no ens veiem les cares, ara ens veiem els uns als altres. Fe personal, fe comunitària, que il·lumina enmig de la foscor. I en el lloc de la foscor hi podeu posar les guerres, la violència, les nostres petites misèries... Tot un símbol, no?



ESP Éste es el lema que hemos elegido para este año. Ciertamente, la fe es luz. Probablemente habéis hecho la experiencia de conocer a una persona que tiene fe, una fe sólida y fundamentada, y sentirse lleno, descansado, en paz. De alguna forma, iluminados por esa persona y su fe.


Recuerdo que hace unos años fui a llevar la comunión al hospital a un enfermo de cáncer. Se estaba muriendo. Aquel hombre tenía una gran fe. En un momento determinado me dijo: "Vosotros no sabéis lo que está haciendo..." Se refería al don de la eucaristía. Tenía razón. Él, desde su enfermedad, valoraba mucho más que yo lo que iba a recibir.


Luego miré alrededor y vi que estaba rodeado de gente y después, viendo cómo querían oírle, pensé: ¿quién visita a quién? La gente iba a verle para sentirse iluminada por él. Su fe les daba fuerza.


Podemos alumbrar con nuestra fe.


Hay un momento del Velatorio Pascual que esto queda expresado visualmente. Cuando al principio encendemos nuestras pequeñas candelas del cirio pascual, con la iglesia a oscuras, estamos expresando nuestra fe, personal y comunitaria. Y cuando antes no nos vemos las caras, ahora nos vemos unos a otros. Fe personal, fe comunitaria, que ilumina en medio de la oscuridad. Y en el lugar de la oscuridad se pueden poner las guerras, la violencia, nuestras pequeñas miserias... Todo un símbolo, ¿no?

Comentarios


bottom of page